Bouwsector piekt in West-Vlaanderen maar vreest terugval

Redactie KW

De bouwsector in West-Vlaanderen heeft het in 2010 bijzonder goed gedaan met een sterke stijging van het aantal vergunningen voor huizen en appartementen. We doen het zelfs veel beter dan alle andere provincies. Momenteel hebben alle bouwondernemingen het nog razend druk, maar de sector vreest voor een sterke terugval in de 2e helft van het jaar.

“Blijkbaar heeft men in West-Vlaanderen sterker gereageerd op het feit dat men kon genieten van een verlaagd Btw-tarief tot eind maart 2010,” zegt Marc Dillen. “Dat heeft tot gevolg gehad dat de mensen hun aanvragen hebben versneld.”

Topjaar voor Huyzentruyt

Bij Woningbouw Huyzentruyt was 2010 een topjaar. En dat heeft alles te maken met hun nieuw bouwconcept: grond, woning en afwerking voor om en bij de 200duizend euro. En het orderboek is al flink gevuld voor 2011. “Neem bijvoorbeeld een verkaveling van 42 woningen,” licht Joris Ockier toe. “Daarvan is nu nog 1 enkele woning te koop. In 1 jaar tijd werden dus 41 woningen verkocht. Dat is een heel sterk cijfer. We zien in verkavelingen waar de gemiddelde prijzen tussen de 250 en 300.000 liggen direct een vertraging in de verkoopsnelheid.”

Maar vanaf augustus 2010 is het aantal afgeleverde bouwvergunningen in West-Vlaanderen plotseling sterk gedaald. Het effect van de gunstmaatregelen in de bouw is uitgewerkt en heeft alleen maar een verschuiving teweeggebracht van projecten die anders later zouden uitgevoerd worden.

“Daarnaast merken we ook wat de orderboeken van onze bedrijven betreft, dat het steeds moeilijk wordt om nieuwe orders binnen te krijgen,” zegt Marc Dillen. “Beide elementen wijzen er toch op dat we vanaf de 2e helft van 2011 moeten rekening houden met een terugval van de activiteiten.”

(ss/jv)

Meer in het nieuws op Focus en WTV vanaf 18u00, en ook stipt om 22u00.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier