Bouwconcern Wienerberger gaat nog meer besparen

Redactie KW

Het bouwconcern Wienerberger, dat ook in ons land verschillende vestigingen heeft, is zwaar getroffen door de crisis. Het bedrijf kwam dinsdag met teleurstellende halfjaarresultaten en kondigde dan ook “een actieplan” aan. Dit jaar wil het Oostenrijkse Wienerberger de besparingen opdrijven tot 150 miljoen euro.

Wienerberger telt 18 productievestigingen in België, goed voor zo’n
1.300 personeelsleden. De merken Desimpel en Koramic maken deel uit van de groep.

De bouwgroep, producent van onder meer bakstenen en dakpannen, wordt zwaar getroffen door de economische crisis, zo bleek dinsdag. Op groepsniveau daalde de omzet de eerste zes maanden met 29 procent tot 898,1 miljoen euro. Vooral het eerste kwartaal, deels ook als gevolg van de weersomstandigheden, werden er minder inkomsten geboekt. De operationele winst zakte met 94 pct tot 7,8 miljoen euro. Netto leed de groep meer dan 200 miljoen euro verlies. Het bedrijf zegt in een persbericht te kampen te hebben met “een sterker dan verwachte daling in de nieuwbouwmarkt in Europa en in Noord-Amerika”.

De nieuwe CEO, Heimo Scheuch, kondigde dinsdag een actieplan aan. “Uitzonderlijke tijden vereisen uitzonderlijke maatregelen”, luidde het. Wienerberger was reeds aan het herstructureren, maar die inspanningen zullen nog worden opgedreven. De productiecapaciteit zal verder worden afgebouwd, door bijkomend zes fabrieken te sluiten en de productie tijdelijk stil te leggen. Ook de vaste kosten moeten verder naar beneden, onder meer bij de administratie en verkoop, en investeringen worden tot een minimum beperkt.

Voor de rest van het jaar verwacht Wienerberger geen verbetering. De inkomsten zullen verder dalen, “maar deze daling zou meer gematigd zijn dan in de eerste jaarhelft, omwille van de lagere vergelijkingsbasis”. Het bedrijf durft zich niet uitspreken wanneer de markt zich zal herstellen. Teveel onzekerheid”, klinkt het. (Bron: Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier