Bouw zonnepark gestart

In Veurne werd het eerste zonnepaneel geïnstalleerd op het zonnepark in de Brugsestraat. Daar moet een park uit de grond rijzen met 13.000 zonnepanelen die groen stroom leveren voor ruim 700 gezinnen.
Redactie KW

In Veurne werd het eerste zonnepaneel geïnstalleerd op het zonnepark in de Brugsestraat. Daar moet een park uit de grond rijzen met 13.000 zonnepanelen die groen stroom leveren voor ruim 700 gezinnen. Zonnepanelen zitten duidelijk in de lift, al is de bouw van zonneparken in Vlaanderen beperkt. Dat komt omdat er hier nog maar weinig open ruimte is. Toch scoort West-Vlaanderen goed. Ook in Middelkerke en in Moen bij Zwevegem zijn er zonneparken die groene stroom opwekken.

Begin juli wordt in het zonnepark in Veurne al groene stroom geproduceerd, eind september zal het park met 13.000 panelen klaar zijn en levert het energie aan meer dan 700 gezinnen. Een zware investering van 11 miljoen euro van Greenfever.

Ook de Zuid-West-Vlaamse afvalintercommunale IMOG investeerde in groene energie. Op het voormalige stort in Moen zijn sinds maart 1.600 zonnepanelen aangesloten op het net. IMOG vindt dat ze als overheid een voorbeeldfunctie heeft en de zonnepanelen moeten de energiefactuur van het afvalverwerkend bedrijf flink drukken.

De zonne-energie wordt nu vooral gebruikt op het bedrijf zelf, het is de bedoeling om het park uit te breiden tot 10.000 panelen, waarmeer ze energie zouden produceren voor pakweg 1.500 gezinnen. Maar de administratieve molen draait traag.

Ook in Middelkerke staat sinds 2007 een park met maar liefst 7.700 zonnepanelen. Electrawinds levert er propere elektriciteit aan 400 gezinnen. Hiermee scoort West-Vlaanderen goed. Al is de bouw van zonneparken niet evident in druk bevolkte regio als de onze. Het zonnepark in Veurne staat op de vroegere site van de verbrandingsoven.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier