Bouw windmolenpark C-Power gaat tweede fase in

Redactie KW

Voor het windmolenpark C-Power, op de Thorntonbank dertig kilometer voor de Belgische kust, start een belangrijke tweede fase. Sinds 2009 staan er al zes turbines (5 MW) bij wijze van proef, vanaf vandaag zondag komen er dertig windturbines bij met een capaciteit van elk 6,15 MW.

Zondag zal een windturbine op de funderingen op de Thorntonbank worden geplaatst door THV Seawind, het consortium van DEME en Fabricom. De plaatsing zal gebeuren met het hefvaartuig “Neptune” van DEME. De windturbines zijn 96 meter hoog en hebben een totaal gewicht van 695 ton.

De windturbines worden geleverd en onderhouden door het Duitse REPower Systems. Het gaat om de grootste turbines die ooit zo ver op zee gebouwd werden. Tegen eind september zou de totale capaciteit van het windmolenpark dan moeten uitkomen op 215 MW, goed om 400.000 gezinnen van energie te kunnen voorzien.

Daarnaast wordt de volgende weken ook het 2.000 ton zware offshore transformatorstation, dat vier verdiepingen telt, geïnstalleerd. Er wordt ook een tweede, 40 km lange zeekabel naar het strand aangelegd. De kabel, 3.200 ton zwaar, zal eind deze maand per schip opgehaald worden in de fabriek van ABB in het Zweedse Karlskrona.

In 2013 komen er op de Thorntonbank nog eens 18 windturbines bij. Daarvoor zullen dit jaar nog de funderingswerken worden uitgevoerd en de verbindingskabels aangelegd. Al deze werken maken dat er het volgende halfjaar telkens tussen de 200 en 300 mensen werkzaam zullen zijn op zee.

(BELGA/ABO)

Bouw windmolenpark C-Power gaat tweede fase in

Bekijk hier de reportage

Meer in de zondagsflash van Focus-WTV, vanaf 18u30.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier