Bouw nieuw crematorium kan starten in september

Redactie KW

De Raad van State heeft de aanvraag tot schorsing van de milieuvergunning en de stedenbouwkundige vergunning voor een nieuw crematorium in Kortrijk afgewezen. Dat is gezegd op een persontmoeting van Psilon, de intergemeentelijke vereniging voor crematoriumbeheer in Zuid-West-Vlaanderen.

Door het arrest kan Psilon de werken in september van start laten
gaan, al is het wel nog wachten op het tweede arrest dat over de grond van de zaak oordeelt. “Het houdt enig risico in om al met de bouw te starten, maar we verwachten ook een tweede positief vonnis,” zo zegt Jan Sabbe, secretaris bij Psilon.

Er kwam in het verleden al heel wat protest tegen het plan, omdat het gebouw middenin een woonzone zou komen. Het buurtcomité Samen Sterk diende bij de Raad van State een verzoekschrift in tot schorsing en tot vernietiging van de bouwvergunning. Het buurtcomité vreest voor het fijn stof dat zou vrijkomen door de uitstootgassen van de verbrandingen.

Naast de bekendmaking van het arrest over de schorsing van de vergunning werd ook een samenwerkingsverband tussen de drie crematoria van Kortrijk, Doornik en de Franse gemeente Wattrelos voorgesteld. Zij zullen hun technische expertise met elkaar uitwisselen.

De totale kostprijs voor het Kortrijkse crematorium bedraagt negen miljoen euro. In West-Vlaanderen is er dringend nood aan een tweede crematorium. Voorlopig is er enkel een in Brugge.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier