Bouw eerste Vlaams oceanografisch onderzoekschip kan beginnen

Redactie KW

De bouw van het allereerste Vlaams onderzoekschip kan beginnen. Dat heeft directeur Jan Mees van het Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ) gezegd.

De Vlaamse regering heeft tijdens haar laatste zittingen voor de verkiezingen de aanbesteding goedgekeurd. Het schip, dat de naam Simon Stevin zal dragen, mag 11,5 miljoen euro kosten.

De goedkeuring van de budgetten voor de bouw van het schip en de aanbesteding werden voorgedragen door minister-president Kris Peeters (CD&V) en minister Patricia Ceysens (open vld).

Het schip zal geëxploiteerd worden door de Afdeling Vloot en van wetenschappelijke apparatuur worden voorzien door het VLIZ, het coördinatie- en informatieplatform voor zeewetenschappelijk onderzoek in Vlaanderen.

“Het schip moet de referentie worden voor de bouw van nieuwe oceanografische schepen de volgende jaren”, zegt directeur Jan Mees. “De Simon Steven zal tussen 35 en 40 meter lang zijn en onder meer onderzoek doen voor de kust.”

Volgens prof. dr. Colin Janssen, voorzitter van de wetenschappelijke commissie van het VLIZ, zal het schip een enorme impuls geven aan de meer dan 800 wetenschappers in Vlaanderen die de zee en de kust bestuderen. (bel)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier