Bourgeois tekent herwaarderingsplan voor Concessiewijk in De Haan

Redactie KW

Vlaams minister voor Onroerend Erfgoed Geert Bourgeois heeft het herwaarderingsplan voor het beschermd stadsgezicht “Concessie” in De Haan ondertekend. Dit herwaarderingsplan is – met 870 panden – het grootste plan dat tot op vandaag goedgekeurd werd.

“Het herwaarderingsplan maakt het onder meer mogelijk dat eigenaars en huurders van de meest waardevolle panden in die wijk vanaf nu onderhoudspremies kunnen aanvragen voor het onderhoud, herstel en herwaardering van hun karakteristieke woningen”, zegt minister Bourgeois.

Het plan omschrijft duidelijk de erfgoedkenmerken (structuur van wegen, perceelsindeling, schaal, dichtheid,…) en de erfgoedelementen (zoals bebouwing, groenelementen, originele afsluitingen,…). Aan het herwaarderingsplan is een databank gekoppeld, die wordt beheerd door de gemeente De Haan.

De Haan ontwikkelde zich vanaf het einde van de 19de eeuw tot badplaats. In 1887 werd er in opdracht van koning Leopold II een plan ontworpen om de duinen tussen Oostende en Blankenberge te bebossen en tot een groot park om te vormen. Dit concept plande ter hoogte van het huidige De Haan een idyllische modelvillaverkaveling geïnspireerd op de toenmalige Engelse tuinwijkgedachte. Nu vormt de Concessiewijk een staalkaart van de toen gangbare bouwstijlen vanaf het einde van de 19de eeuw tot de Tweede Wereldoorlog. Dit is herkenbaar aan de eclectische vormentaal en cottagestijl waarin elementen uit de Normandische stijl, regionalisme en modernisme zijn opgenomen.

(A.D.)

Meer in Krant van West-Vlaanderen, editie De Zeewacht

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier