Bourgeois ontkent vriendjespolitiek in toekenning toeristische subsidies

Redactie KW

Vlaams minister van Toerisme Geert Bourgeois ontkent dat hij zich heeft bezondigd aan “vriendjespolitiek of favoritisme” in het toekennen van subsidies in de toeristische sector. Dat heeft hij in het Vlaams parlement verklaard. De N-VA-minister reageert daarmee op een kritisch rapport van het Rekenhof. Bourgeois kondigt wel initiatieven aan om de transparantie en objectiviteit in de subsidiestromen te verhogen.

In een verslag over de subsidieaanvraagdossiers uit 2007 en 2008 inzake toeristische evenementen, de Vlaamse kunststeden, de kust en toeristisch-recreatieve projecten wees het Rekenhof minister van Toerisme Bourgeois met de vinger. Het Rekenhof sprak onder meer van onduidelijke regels en van een arbitraire toekenning van subsidies. Daarnaast legde Bourgeois negatieve adviezen van zijn administratie naast zich neergelegd, zonder enige vorm van motivatie.

De oppositiepartijen trakteerden Bourgeois woensdag op een flinke portie kritiek en verwijten. Zo sprak Peter Reekmans (LDD) van “willekeur”, Groen! -parlementslid Bart Caron van “vriendjespolitiek” en Open Vld’er Marnic Demeulemeester zelfs van “misleiding en onregelmatigheden”. Minister Bourgeois bevestigde dat er voor een deel van de subsidies, met name de subsidies rond toeristische evenementen, geen formele regelgeving bestaat. Maar hij ontkende meteen dat er bij de toekenning van subsidies sprake zou zijn van “favoritisme of vriendjespolitiek”. De kritiek dat West-Vlaanderen een voorkeursbehandeling zou krijgen, klopt volgens Bourgeois niet. De N-VA-minister ontkent ook dat er sprake is van willekeur, maar hij is wel bereid in de toekomst te zorgen voor een motivatie als zijn beslissing afwijkt van het advies van zijn administratie.

(Belga/BS)

Meer hierover in het nieuws op Focus-WTV vanaf 18u00

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier