Bourgeois en Vandeurzen betalen mee voor “Middelpunt”

Redactie KW

Minister van Toerisme Geert Bourgeois en Vlaams minister van Welzijn Jo Vandeurzen dragen bij aan de financiering van de bouw van een zorghotel voor mensen met snel degeneratieve aandoeningen in Middelkerke. In het budget voor ‘Toerisme voor allen’ maakt de minister daar 500.000 euro voor vrij.

Het zorghotel zal ‘Middelpunt’ heten en komt er in samenwerking tussen de ALS (Amyotofische Lateraal Sclerose) Liga, het Dominiek Savio Instituut en de vzw Mariasteen. Ze willen een zorghotel bouwen voor mensen met snel degeneratieve aandoeningen, zoals ALS.

Vakantie voor iedereen

Middelpunt wordt een sociaal vakantieverblijf aangepast aan verschillende doelgroepen, en zal aangepast zijn aan personen met complexe en intensieve medische zorgen. “Vakantie is geen luxe, maar een recht. Ook mensen die niet in een gewoon vakantieverblijf terecht kunnen, hebben er nood aan eens in een andere omgeving te zijn, om rust te vinden, om tijd te maken voor zichzelf en hun gezin, om de batterijen op te laden…” , zegt Geert Bourgeois.

Volgens minister Vandeurzen zullen assistenten die door de cliënt geëngageerd zijn in het kader van het persoonlijk assistentiebudget (PAB) mee kunne overnachten in het zorghotel. Deze assistenten zijn dikwijls familieleden. “Cliënten met een PAB kunnen ook zorg ‘inkopen’ in het zorghotel. Wij trekken een kwart miljoen euro uit voor dit project en dat moet een professionele werking mogelijk maken.” (A.D.)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier