Bourgeois beschermt heel wat erfgoed in Koekelare

Redactie KW

Minister Geert Bourgeois heeft de voorlopige bescherming van twintig erfgoedrelicten in Koekelare ondertekend. In principe volgt binnen het jaar de definitieve bescherming. Op de lijst staan private woningen en hoeves, kapelletjes en gemeentelijke gebouwen.

Koekelare is alleszins van plan om bezwaar in te dienen tegen de bescherming van de voormalige onderwijzerswoning langs de Bovekerkestraat 168 (de oude gemeenteschool). De gemeente had dit gebouw graag gesloopt en heropgebouwd naar de authentieke vorm, maar dat is niet naar de zin van de minister. Ook de bescherming van de voormalige rijkswachtkazerne langs de Oostmeetstraat heeft gevolgen voor het gemeentelijk beleid. Oorspronkelijk opteerde het gemeentebestuur ook hier voor de sloopoptie, maar ondertussen is die visie bijgesteld en zal de gemeente de bescherming respecteren en binnen die mogelijkheden de kazerne aanpassen en herinrichten voor de brandweer.

Herberg De Zwaan

De minister nam ook een pak religieuze gebouwen op in de lijst : de neoromaanse Sint-Gertrudiskerk in Bovekerke, de kapel van de Bisschophoek langs de Hovaerestraat, de neogotische Janssenskapel langs de Kortemarkstraat, de omwalde begrafenissite langs de Portweg 4 en de kapel van De Mokker langs de Westmeetstraat. Ook de neogotische pastorie langs de Werkenstraat wordt voorlopig beschermd. Dit doet vandaag dienst als lokaal opvanginitiatief voor vluchtelingen.

Op de voorlopige beschermingslijst staan ook private gebouwen met herberg ‘De Zwaan’ langs de Dorpsstraat als meest opvallende naam. Daarnaast bemerken we ook het boerenhuis langs de Moerewegel 37, de herenhoeve langs de Portweg 6, de hoeve langs de Werkenstraat 2 en de 19e-eeuwse dorpswoning langs de Konijnenstraat 6. In deelgemeente Zande zijn twee hoevesites (Korkentapstraat 17 en Pereboomstraat 1) en de voormalige onderwijzerswoning langs de Sint-Andriesstraat 2 opgenomen in de lijst.

Zelfs een elektriciteitscabine

Ten slotte heeft de minister nog de elektriciteitscabine langs de Bovekerkestraat en enkele relicten van de Vladslostraat (kasseiweg, wegwijzer, kilometerpaal) opgenomen.

(PC)

Meer in De Krant van West-Vlaanderen, editie De Weekbode Torhout.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier