Bourgeois beschermt Duitse gebouwen van WO I

Redactie KW

Minister Bourgeois heeft beslist om 3 Duitse gebouwen uit de eerste wereldoorlog in West-Vlaanderen te beschermen. Het gaat om een voorlopige bescherming, die binnen een jaar definitief zou zijn.

Het gaat onder meer om de Duitse watertoren in Zarren. De toren werd in 1916 door de Duitse bezetter gebouwd om stoomlocomotieven in het station Zarren van ketelwater te voorzien. Het station vormde tijdens WO I een belangrijk logistiek centrum en verkeersknooppunt. De toren wordt nu als woning gebruikt.

De frontlijn

Verder worden ook de Duitse elektriciteitscabines in Geluwe beschermd. Duitsland bouwde de twee elektriciteitsgebouwen tijdens WO I in de Menenstraat en de Dadizelestraat in de buurt van de frontlijn om de troepen van energie en licht te kunnen voorzien. De centrale in de Menenstraat is na de oorlog in gebruik genomen als woning en kruidenierswinkel. Nu is het een berging.

Bioscoop en danszaal

Ook de Duitse officiersmess uit WO I staat op de lijst. De mess werd wellicht in 1915 opgetrokken en werd als kapel en ‘Lichtspielhaus’ of bioscoop gebruikt. De mess werd later gebruikt als danszaal en jachthuis. Momenteel wordt ze bewoond.

UNESCO

“Hoe meer waardevolle gebouwen we beschermen hoe beter het is voor ons dossier om de Wereldoorlog I en de Westhoek te laten erkennen als werelderfgoed bij UNESCO”, zegt Minister Geert Bourgeois. (SG)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier