Boudewijn Meesschaert is IWVA-expert en beoordeelt ons water

Redactie KW

Boudewijn Meesschaert kent het reilen en zeilen van de IWVA op zijn duimpje. De kostprijs van het water is voor de bewoners wel meer dan verdubbeld, maar de kwaliteit wordt meer dan ooit goed bewaakt. ?We werken met een kringloopsysteem?, zegt de professor. ?Dit houdt ook in dat de vervuiler betaalt. Ons water is echter kwaliteitsvol en de kostprijs valt nog mee.?

„Het waterverbruik is dalend”, licht de prof toe. „Misschien enerzijds omdat de bevolking zich bewust wordt spaarzamer te moeten omspringen met water. Maar ik denk dat de hogere waterfactuur er voor meer tussen zit.”
De Vlaamse regering gaat ervanuit dat de vervuiler zoveel mogelijk zelf moet betalen. „Daarom bestaat de factuur die de mensen nu in de bus krijgen uit drie componenten”, aldus Boudewijn. „Op de eerste plaats is er de basisprijs voor het waterverbruik. Die bedraagt nu ongeveer 1,7 euro per m³. Die is lichtjes verhoogd omwille van het dalende verbruik en om uit de kosten te komen. Vervolgens is er een bovengemeentelijke saneringsbijdrage van ongeveer 1 euro per m³. Daar verdient IWVA niets aan. Dit is een bijdrage die Aquafin ten goede komt voor de zuivering van het water en de aanleg van grote collectoren (rioleringsbuizen).”
„Ten slotte is er de gemeentelijke saneringsbijdrage. Die is wettelijk vastgelegd tussen 0 en 1,4 keer de bovengemeentelijke bijdrage. Alle gemeenten die bij IWVA aangesloten zijn hebben voor de hoogste heffing gekozen. Dit betekent dat er 1,45 euro per m³ waterverbruik bij komt. Dit geld is bedoeld om het gemeentelijke rioleringsstelsel op punt te stellen. Zo kom je bij een totale optelsom van ongeveer 4,2 euro per m³ waterverbruik die de mensen moeten betalen.”

Uitgebreid interview in Krant van West-Vlaanderen (editie Het Wekelijks Nieuws Kust) van 23 januari 2009.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier