Bornebeek eerste waterloop zonder huishoudelijk afvalwater

Redactie KW

De Provincie West-Vlaanderen en de gemeenten Beernem en Oostkamp gaan dit jaar van start met een project die de Bornebeek in Beernem en Oostkamp vrij maakt van huishoudelijk afvalwater. De werken zullen zo’n 2 à 3 jaar duren.

Alle huishoudelijke lozingspunten van de omliggende bewoners zullen worden gezuiverd met rioleringen of door ‘individuele behandelingssystemen voor afvalwater’ (IBA’s), zodat afvalwater niet meer in de beek terecht kan komen. Door dat systeem van waterzuivering en het aanleggen van rioleringen zal de waterkwaliteit van de Bornebeek, die nu al relatief goed was ten opzichte van de meeste andere beken in de regio, nog verbeteren. Het natuurlijk herstel van de beek kan starten; waardoor ook het aantal vissen en vissoorten exponentieel zal toenemen.

4,7 miljoen euro

Verder krijgt ook de natuur rond de waterloop de nodige aandacht; onder andere via een natuurinrichtingsproject van de Vlaamse Landsmaatschappij ter hoogte van het provinciaal domein Lippensgoed-Bulskampveld. Zo zal de natuur aan de bron van de Bornebeek hersteld worden en worden maatregelen, zoals vernatting, genomen om de natuurwaarden te verhogen en tevens wateroverlast op andere plaatsen te voorkomen. In totaal investeren de lokale besturen een bedrag van 4,7 miljoen euro. Een deel hiervan, zo’n 2,5 miljoen euro wordt via Vlaamse subsidies gerecupereerd.

(A.D.)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier