Bordercollie Cheinny uit Lendelede is de beste viervoeter van West-Vlaanderen

Redactie KW

Mike Sanders behaalde al meerdere keren een Belgische titel met een bordercollie. Op het Belgisch kampioenschap in Gemmenich haalde hij met ‘Cheinny Specially For You’ een vijfde plaats in de hoogste categorie. “Ik had beter verwacht, maar ben tevreden”, zegt hij.

Mike Sanders (36) uit de Hulstemolenstraat is de echtgenoot van Sofie Maes en de vader van Quinten. Hij werkt als meubelmaker bij Decorteam in Kortrijk.

“Ik ben al 20 jaar hondenliefhebber. Mijn eerste hond was een bordercollie en met hem behaalde ik vier keer een podiumplaats. Ik werd één keer kampioen, twee keer tweede en één keer derde.”

Bordercollie Cheinny Specially For You is nu tien jaar. “Hij werd in 2003 geboren, het jaar dat ik Belgisch kampioen speelde met mijn eerste hond in de hoogste categorie. Programma 2 noemen we dat; en dat is de hoogste graad van gehoorzaamheid. Ook nu nam ik in Gemmenich (drielandenpunt) met Cheinny deel in die categorie. De hond moet tijdens die wedstrijd o.a. dicht bij me lopen, op afstand werken en wandelen, speuren en apporteren. Apporteren is de lievelingsoefening van Cheinny en precies in die discipline verloor hij punten. Maar met een vijfde plaats en de titel van beste viervoeter uit West-Vlaanderen, mag ik niet klagen.”

Een sociale hond

Deelnemen aan wedstrijden betekent veel trainen met de hond. “De eerste jaren moet hij nog alles aanleren en dan wordt er veel getraind, zowel thuis als in de club. Nu Cheinny 10 jaar is volstaan een 2- tot 3-tal uren training per week. Het is meer werken op routine en afwerking. Voor mij moet een hond trouwens vooral intelligent en sociaal zijn, en kunnen meegaan op vakantie en op restaurant. Cheinny is zo’n hond. Ik neem jaarlijks aan een 30-tal wedstrijden deel en dat is voldoende om geselecteerd te worden voor het Belgisch kampioenschap. Voor mij, en ook voor mijn vrouw, blijft het vooral een grote hobby!” (IB)

Meer in Krant van West-Vlaanderen, editie De Weekbode Izegem

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier