Boomchirurgen willen oorlogseik redden

Redactie KW

Boomchirurgen hebben er vanmorgen alles aan om een oude zomereik aan het Tyne Cot Cemetry in Passendale te redden. Eind vorig jaar heeft iemand de boom met een kettingzaag doorkerfd. Het is nog niet duidelijk of de eik het zal zalen. De monumentale zomereik staat er al van kort na de Eerste Wereldoorlog en heeft volgens kenners een waarde van 25.000 euro.

Van op straat ziet de zomereik in Passendale er nog gezond uit, pas van dichtbij wordt duidelijke welke schade een landbouwer met een kettingzaag heeft aangericht. Een buur kwam er op en verwittigde een natuurorganisatie. Die heeft boomchirurgen ingeschakeld want schade als deze kan de boom fataal worden.

Om te vermijden dat de zomereik onnodig zijn krachten verspilt, verwijderen de boomchirurgen nu al de dode takken uit de boom. Eerder hebben ze ook net boven en onder de wonde al brugentingen aangebracht.

De eik teert nu op zijn restsappen, pas aan het einde van het seizoen zal duidelijk zijn of hij zal overleven. En het duurt dan zeker nog 5 jaar voor de wonde is dichtgegroeid. Volgens de boomchirurgen zijn de slaagkansen wel klein. Jammer, zegt natuurorganisatie De Bron. De boom is zeer waardevol.

De milieupolitie is een onderzoek gestart. Afhankelijk van de genezing van de boom zal bepaald worden of en in welke mate de dader verantwoordelijk wordt gesteld. De landbouwer heeft er in elk geval spijt van en is bereid om tegemoet te komen, zegt de natuurorganisatie.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier