Bonden textielsector Zuid-West-Vlaanderen vrezen nieuwe ontslagengolf

Redactie KW

De crisis in de textielsector blijft aanhouden. De vakbonden vrezen dat er de komende maanden nog herstructureringen zullen komen in onze West-Vlaamse textielbedrijven, ondermeer in Balta.

Tapijtproducent Balta in Sint-Baafs-Vijve: het bedrijf heeft bijna een jaar geleden in de vestigingen van Sint-Baafs-Vijve en Waregem de weekend- en nachtploeg geherstructureerd waardoor 62 banen zijn geschrapt. Maar de bonden vrezen ook dit jaar een gelijkaardig scenario, want de economische werkloosheid blijft er erg groot, algemeen tot 20 procent. Het bedrijf zelf verwacht beterschap vanaf september. Maar de bonden vrezen dat nog meer productie zal overgeheveld worden naar Turkije.

Vrees voor versnelde herstructurering

De hele textielsector in onze regio blijft het trouwens moeilijk hebben. Denk bijvoorbeeld maar aan de vereffening van Tissat Interior uit Zonnebeke. De totale omzet in de Belgische textielsector is vorig jaar gedaald van 6,2 naar 5,8 miljard euro. Een terugval die niet alleen te wijten is aan de concurrentie met lageloonlanden. Ook onze koopkracht is gedaald.

De bonden vrezen dat de geplande gelijkstelling van arbeiders- en bediendenstatuut de herstructurering in sommige bedrijven nog zal versnellen. De gelijkschakeling zou mogelijk nog voor 8 juni plaatsvinden.

Fa Quix van sectorfederatie Fedustria is studiogast. Hij reageert op Focus en WTV vanaf 18u00.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier