Boetprocessie stap dichter bij erkenning Unesco

Redactie KW

Er werd een gunstig advies gegeven om de Boetprocessie op te nemen in de inventaris van het immaterieel cultureel erfgoed in Vlaanderen. Dat zou een belangrijke stap moeten zijn naar de uiteindelijke erkenning door de Unesco.

De Boetprocessie van Veurne trekt elke laatste zondag van juli door de straten van de stad. Ze wordt georganiseerd door de Sodaliteit.

In 1644 besloten de paters Capucijnen een grote processie te organiseren om oorlog en pest te weren. De leden van de Sodaliteit namen hieraan deel als boetelingen, met pijen en kruisen, zich daarbij inspirerend op de Spaanse boetetochten in de regio. De Sodaliteit werd pas in 1646 erkend. Nog hetzelfde jaar organiseerden ze hun eigen processie met 18 zware kruisen, sindsdien jaarlijks herhaald, enkele onderbrekingen tijdens Jozef II, de Franse Revolutie, de Hollandse Tijd en de wereloorlogen niet in acht genomen.


Op het einde van de 17de eeuw werd de Boetprocessie uitgebreid. Het hoogtepunt van de processie is Christus, die een kruis van 40 kg torst. In zijn spoor volgen de boetelingen. Ieder jaar nemen nog heel wat mensen deel als boeteling met het oorspronkelijk doel om boete te doen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier