Boete van 112.000 euro en 18 maanden voorwaardelijke celstraf voor ‘Jeanskoning’ Jacques Bruynooghe

Redactie KW

Het hof van beroep in Gent mag de Roeselaarse zakenman Jacques Bruynooghe (64) dan wel hebben vrijgesproken voor mensenhandel, de man moet wel zwaar in de buidel tasten voor een reeks sociaal-rechterlijke inbreuken bij de restauratie van het luxestoomschip SS Delphine. Dat blijkt uit het arrest.

Jacques Bruynooghe, een Ieperling die in Tunesië vanaf eind de jaren zeventig een jeansimperium uitbouwde, kocht zowat tien jaar geleden de SS Delphine, een luxestoomboot uit 1921 met een roemrijk verleden. De man wilde de boot in z’n oude glorie herstellen. Dat gebeurde in Zeebrugge en de West-Vlaming huurde daarvoor bijna zeventig Litouwers in die ruim drie jaar zoet waren met de klus.

Vandaag ligt de SS Delphine in Monaco te huur voor een slordige 60.000 euro per dag. Veel plezier aan de luxestoomboot beleefde Bruynooghe tot nu toe nog niet, want in oktober 2000 vielen politie en inspectiediensten in Zeebrugge binnen op het schip. De jeanskoning en vier anderen werden beschuldigd van mensenhandel en illegale tewerkstelling in mensonterende omstandigheden.

In eerste aanleg werd het gezelschap daar ook voor veroordeeld. Bruynooghe liet op vrijdag 20 februari in een persbericht weten dat het Gentse hof van beroep hem nu evenwel heeft vrijgesproken voor mensenhandel.

Uit het arrest blijkt nu dat Bruynooghe wel veroordeeld blijft voor illegale tewerkstelling. De raadsheer veroordeelde hem tot een boete van ruim 785.000 euro, waarvan zes zevenden met uitstel. De textielmagnaat moet daardoor persoonlijk ‘slechts’ zowat 112.000 euro ophoesten.
Twee medebeklaagden kregen dezelfde boete, maar een groter deel met uitstel. De Portugese vennootschap Marine Cruising, die de restauratie door illegaal tewerkgestelde Litouwers liet uitvoeren, ziet bijna 600.000 euro inkomsten verbeurd verklaard en moet ook nog eens ruim 130.000 euro boete betalen. (Bron: Belga)

Een uitgebreid interview met Jacques Bruynooghe kan u lezen in Krant van West-Vlaanderen (editie De Weekbode Roeselare) van 27 januari 2009.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier