Boerenbondvoorzitter waarschuwt: “Westhoekboer terecht ongerust”

Boerenbondvoorzitter Piet Vanthemsche. (Foto Belga) © BELGA
Redactie KW

Piet Vanthemsche, voorzitter van de Belgische Boerenbond waarschuwt. De mogelijke erkenning van de frontstreek als erfgoed maakt de landbouwers daar ongerust. En terecht, zegt hij.

Het was omstreeks Wapenstilstandsdag dat Vlaams minister-president Kris Peeters in Londen bekendmaakte dat de Vlaamse regering de frontstreek als erfgoedlandschap zou willen erkend zien. In de Westhoek werd op die aankondiging nogal verbaasd en vervolgens boos gereageerd. Zo’n erkenning zou immers wel eens de uitbatingsmogelijkheden van de landbouwbedrijven in die streek danig kunnen beperken. “Ze zullen er een Bokrijk van maken”, riepen de landbouwers toen.

Maar Vlaams minister Geert Bourgeois suste de gemoederen. Niet het hele landschap, maar de herdenkingsplaatsen en de directe omgeving zouden beschermd worden.

Niet alleen landbouw, maar ook folk en wielerwedstrijd bedreigd?

In een interview dat morgen in Krant van West-Vlaanderenverschijnt, vindt Boerenbondvoorzitter Piet Vanthemsche de ongerustheid van de Westhoekboeren over hun toekomst terecht. Hij is er, net zoals zijn boeren, niet gerust in.

“We hebben het voorstel van de administratie van onroerend erfgoed gezien en de ongerustheid bij onze boeren is begrijpelijk. In dat voorstel gaat het om de erkenning van 10.000ha landschap als erfgoed. En daarin stelt die administratie zelfs de vraag of het Folkfestival van Dranouter of evenementen als de wielerwedstrijd Gent-Wevelgem wel thuishoren in zo’n erfgoed-landschap.”

“Wij hebben bij Vlaams minister-president Kris Peeters onze ongerustheid overgemaakt. Hij weet dat wij ons over die plannen heel grote zorgen maken. Als landbouwers straks voor elke vergunning die ze willen halen, voor elke aanpassing aan hun bedrijfsgebouwen, voor elke uitbreiding van hun activiteit ook nog eens een hele erfgoedprocedure moeten doorlopen, dan heeft dat gevolgen voor de toekomst van onze landbouwbedrijven in de Westhoek”, zegt voorzitter Piet Vanthemsche.

“We willen weten waar we aan toe zijn!”

“De minister-president heeft ons intussen verzekerd dat hij met ons de socio-economische impact van zo’n mogelijke erkenning van de frontstreek als werelderfgoed wil evalueren. We willen daarover in gesprek gaan met de regering. De administratie en de politici spreken op dit ogenblik niet dezelfde taal. We willen weten waar we aan toe zijn en vragen aan de regering: leg het ons uit”, aldus voorzitter Piet Vanthemsche in Krant van West-Vlaanderen.

Of de Boerenbondvoorzitter zekerheid heeft of de Vlaamse regering zal rekening houden met de grieven van de landbouwers in de frontstreek? “Nee, zekerheid hebben wij nooit. In elk geval niet als het om grond gaat en de bestemming ervan”, zegt Piet Vanthemsche.

“We willen meewerken aan een waardige herdenking van de Eerste Wereldoorlog. Maar… we willen ook garanties voor de ontwikkeling van onze landbouwbedrijven in een gebied dat landbouwgebied is,” zegt Piet Vanthemsche.

Het volledige interview met Piet Vanthemsche verschijnt in Krant van West-Vlaanderen van vrijdag 24 januari.

Westhoekboeren zijn ongerust. Uit ons krantenarchief.

FRONT WEST PDF.pdf

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier