Boerenbond tegen groencompensatie verbreding Schipdonkkanaal

Redactie KW

De Boerenbond vindt het onaanvaardbaar dat er natuurcompensaties zouden komen voor de reservatiestroken van het Schipdonkkanaal, als de plannen voor de verbreding van deze waterloop worden uitgevoerd.

Sinds de opmaak van de gewestplannen is langs het kanaal een ruime reservatiestrook ingekleurd. In West-Vlaanderen kreeg die de nabestemming landbouw, in Oost-Vlaanderen natuur.

Op 19 december overhandigden de West- en Oost-Vlaamse provinciegouverneur hun gezamenlijke gebiedsvisie over de verbreding van het Schipdonkkanaal in het kader van het Seine-Schelde-West-project. De Boerenbond vindt dat het document degelijk werk is waarbij de problemen niet uit de weg zijn gegaan. De landbouworganisatie vindt haar opmerkingen erin terug. De eis van natuur voor compensatie voor de reservatiestroken vindt de Boerenbond echter een nieuw probleem. Volgens haar is dit onwettelijk en onaanvaardbaar. De reservatiestroken zijn nu enkele honderden hectare landbouwgebied.

Volgens de Boerenbond stellen de twee gouverneurs dat er rechtszekerheid moet worden verschaft met behoud van het huidige (landbouw)gebruik, nu blijkt dat de reservatiestroken niet volledig zullen worden benut. Ze adviseren een juridisch onderzoek naar de na- en herbestemming van gronden die daardoor vrijkomen.

“Er is echter geen wetgeving die compensatie verplicht na het schrappen van een aangeduide herbestemming op een gewestplan”, stelt de Boerenbond. De vrijgekomen gebieden moeten volgens haar voor de landbouw beschikbaar blijven. Enkel in de speciale beschermingszones rond Dudzele en Damme dient er volgens de vakorganisatie compensatie worden voorzien. De Boerenbond pleit daar voor een versterking van de aanwezige ecologische infrastructuur.

De Boerenbond is ook tevreden dat de gouverneurs oog hadden voor de dreigende problematiek van de verzilting. “We willen dat de kosten voor het minimaliseren van de verzilting ook in de kosten-baten-analyse voor het project worden opgenomen zodat er correct kan worden beoordeeld”, besluit Peter Van Bossuyt van de Boerenbond. (Bron: Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier