Boerenbond protesteert tegen plannen natuurherstel Leie

Redactie KW

De Boerenbond protesteerde zaterdag tegen de beslissingen die de Vlaamse regering in 2010 nam.

Voor het natuurherstel langs de Leie tussen Wervik en Deinze is er 500 hectare grond nodig. Veel landbouwers dreigen hun gronden te verliezen. De Boerenbond vraagt aandacht voor deze problematiek en spannen lokale politici voor hun kar.

Binnen een aantal jaren wordt de Leie bevaarbaar gemaakt voor de grote binnenvaart. Naast structurele aanpassingen zal er veel aandacht gaan naar natuurherstel. Dat is minder goed nieuws voor de landbouwers langs het traject. “In het kader van het Seine-Schelde-project nam de Vlaamse regering in 2010 een hele reeks beslissingen”, zegt regioconsulent van de Boerenbond Tom Destoop. “Het creëren van 500 hectare natuur in de Leievallei is daar één van. Samen met het aankoppelen van oude meanders zorgt dit voor een zware impact op heel wat landbouwbedrijven langs de rivier.”

De Boerenbond schetste de situatie bij de lokale besturen en nodigde hen uit voor de actie van zaterdag in Oeselgem. De landbouwvereniging wil dat de Vlaamse regering hun beslissing herziet. Op de hoeve van Wouter Declerck zetten politici hun handtekening onder deze aanvraag.

(EVW)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier