Boerenbond protesteert in Oeselgem tegen Seine-Schelde-project

Redactie KW

De Boerenbond vreest de gevolgen van het Seine-Schelde-project. Zaterdagochtend heeft de organisatie in een bedrijf in het West-Vlaamse Oeselgem, nabij Dentergem, haar ongenoegen geuit en zich gericht naar de Vlaamse regering. De Boerenbond geniet de steun van tal van lokale besturen.

In het kader van het Seine-Schelde-project, dat zorgt voor een ontsluiting van de waterwegen tussen de haven van Antwerpen en Parijs, nam de Vlaamse regering in 2010 een hele reeks beslissingen. Een van deze beslissingen overstijgt de landbouwkundige draagkracht van het gebied enorm, namelijk het creëren van 500 hectare natte, terrestrische natuur. De Boerenbond ziet een zware impact voor de landbouwbedrijven als de plannen ongewijzigd blijven.

“We zijn niet tegen natuur, maar moeten de boeren ondersteunen. We gaan voor de bescherming van de landbouweconomische huiskavel en een flankerend beleid, zoals het Sigmaplan voor het Scheldebekken”, aldus Tom Destoop, regioconsulent van de Boerenbond.

De Boerenbond ging de problematiek de voorbije weken bij de lokale besturen voorleggen en vond daar steun voor de actie van zaterdag. Burgemeesters en schepenen van onder meer Menen, Waregem, Zulte, Deinze, Kortrijk en Dentergem waren aanwezig. Ook de West-Vlaamse en Oost-Vlaamse gedeputeerden voor landbouw, Bart Naeyaert en Alexander Vercamer, waren aanwezig in Oeselgem.

(Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier