Boerenbond en ABS klagen oneerlijke beeldvorming varkenshouderij aan

Redactie KW

Vandaag brengt Bite Back illegaal gedraaide beelden onder de media-aandacht.

Daarmee wil de dierenrechtenorganisatie dierenverwaarlozing aanklagen op enkele Vlaamse varkensbedrijven, waaronder ook enkele in Pittem, Ardooie en Wingene. Boerenbond en ABS bekeken de beelden en kunnen elk beeld duiden. De organisaties vinden het onaanvaardbaar dat illegaal gedraaide beelden een totaal vertekend beeld geven van de varkenshouderij. “Bite Back draaide beelden op enkele Vlaamse varkensbedrijven. Ze deden dit zonder toelating van de varkenshouders zelf. Daardoor komen de varkens op een duistere manier in beeld”, zeggen de landbouworganisaties.

Verlies niet uit te sluiten

Op de beelden ziet men onder meer pasgeboren biggen liggen. “Het gebeurt, ook in de natuur, dat op een worp van 12-15 biggen, een big dood geboren wordt of te zwak is en vlak na de geboorte sterft. Soms komt een pasgeboren big terecht onder het gewicht van het moederdier”, zeggen Piet Vanthemsche en Hendrik Vandamme, voorzitters van de landbouworganisaties Boerenbond en ABS. “Door aangepaste huisvesting en goede verzorging van moederdier en biggen, worden deze verliezen zo veel als mogelijk vermeden, maar totaal uitsluiten is niet mogelijk”. Verder zie je enkele beelden van zieke varkens of varkens met verwondingen. “In de realiteit gebeurt het inderdaad dat er wel eens een dier ziek wordt of zich kwetst. Poot- en bijtwonden worden in de regel vakkundig verzorgd”, luidt het.

Vertekend beeld

“Wie de sector niet kent en de beelden te zien krijgt zonder duiding, trekt de verkeerde conclusies” stellen de landbouwworganisaties. “Wie ‘s nachts een stal binnenvalt, zonder licht filmt, daarbij zeer selectief beelden schiet en niet het totaalbeeld brengt, wil de sector doelbewust in een slecht daglicht stellen”, alsnog de voorzitters. “De Vlaamse varkenshouderij heeft niets te verbergen en wie aan de voordeur aanbelt zullen we graag ontvangen en toelichting geven bij wat er te zien is. Spijtig genoeg horen daar ook ziekte en sterfte bij, maar gelukkig vooral heel veel gezonde dieren”.

(A.D.)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier