Boeren niet tevreden met nieuw Mestactieplan

Redactie KW

De boerenorganisaties hebben vandaag actie gevoerd tegen het nieuwe mestactieplan. Ze vinden de bemestingsnormen in dat akkoord te streng. Ze zullen minder dierlijke mest mogen uitvoeren en vrezen dat de kwaliteit van hun oogsten daardoor zal afnemen.

Europa ijvert voor een betere waterkwaliteit. Daardoor zullen de landbouwers minder dierlijke mest mogen uitvoeren en moeten bijvoorbeeld varkenshouders op zoek naar andere manieren van mestverwerking. In Zevekote bij Gistel experimenteert varkenshouder Ivan Talpe al meer dan tien jaar met mestverwerking. Enkele jaren geleden nog investeerde hij met enkele collega’s anderhalf miljoen euro in een installatie waarbij mest wordt gefilterd tot water dat ze dan weer gebruiken om de stallen schoon te maken. Dankzij de installatie zijn Ivan en zijn collega’s ook voorbereid op de nieuwe, strengere normen van mestactieplan 4.

Maar zo’n verwerkingsinstallatie is een zware investering, en de sector zit al jaren in een diepe crisis. “Map 4 gaat sowieso te ver en sommige wijzigingen zijn zelfs onuitvoerbaar,” stelt de Boerenbond, die eraan toevoegt dat “extra kosten en kwaliteitsvermindering van de oogsten de sector zwaar dreigen te treffen”. De minister heeft al beloofd om de begeleiding van de mestbanken te herbekijken, maar dat vindt de Boerenbond niet genoeg. Het sluit verdere acties niet uit.

(JV/BS)

Meer over dit onderwerp vanavond in het journaal van FOCUS-WTV, vanaf 18 uur.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier