Boekenbeurs zorgt ook voor meer drukte in boekenhandels

Redactie KW

De extra aandacht voor het boek tijdens de Antwerpse boekenbeurs zorgt ook voor meer drukte in de boekhandels. Want boeken verkopen is niet meer zo vanzelfsprekend. Vooral voor zelfstandige boekhandels die moeten opboksen tegen de ketenfilialen en warenhuizen. Wat dat betreft verdedigt Yvonne Steinberger als lid van de Vlaamse Boekenverkopersbond al een kwarteeuw de belangen van de zelfstandige boekenwinkels.

Boekhandel De Reyghere in Brugge is voor boekenliefhebbers al 120 jaar een huis van vertrouwen. Maar de uitbaters krijgen straks met de economische realiteit te maken. Volgende week opent FNAC enkele huizen verder een nieuw filiaal. Bij De Reyghere spreken ze van een grote uitdaging.

“Een keten is altijd maar zo sterk als zijn zwakste schakel,” zegt Yvonne Steinberger van boekhandel De Reyghere. “Als je een keten organiseert moet je dat zo eenvoudig mogelijk doen. Vandaar dat zijn centraal inkopen en het assortiment overal gelijk is. Bovendien heb je als filiaal geen bevoegdheid om dat bij te sturen. Zij hebben wel afspraken met de uitgevers dat ze niet verkochte boeken mogen teruggeven. Wij moeten meer opletten wat wij inkopen. Vandaar dat het moeilijk is om ons in zo’n markt te handhaven.”

Jaarlijks worden in Vlaanderen zo’n 17.000 nieuwe boeken uitgegeven. Deskundig inkopen is een secure opdracht. Als onafhankelijke boekhandel hou je maar zo’n 4 % winst over van je omzet. Een vaste boekenprijs, maar daar wil de overheid niet van weten, zou de Vlaamse boekhandel meer zuurstof geven.

In Roeselare gaat op 21 november De Zondvloed open. West-Vlaanderen telt nog een vijftiental onafhankelijke boekhandels.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier