Boek uit over ietwat vergeten Flandrien Gaston Rebry

Redactie KW

Niet Roger Devlaeminck maar Gaston Rebry is de eerste Vlaamse “Monsieur Paris-Roubaix”. Dat staat in een pas verschenen boek, geschreven door een familielid van de oud-renner uit Rollegem-Kapelle. Rebry won de topklassieker drie maal in de jaren ’30 en was één van de beste renners van zijn generatie.

Gaston Rebry, geboren in 1905, dreigde wat vergeten te worden. Het was nochtans een echte Flandrien. Drie maal staat Parijs-Roubaix op zijn palmares. In 1934 was hij in bloedvorm. Naast de helleklassieker won hij Parijs-Nice en de Ronde Van Vlaanderen. Heel straf, zegt zijn dochter Nelly Rebry.

“Al gewassen tegen dat anderen aankwamen”

“Het was een goede renner. Maar hij kon niet sprinten. Als hij wou winnen, moest hij alleen aankomen. Hij liep weg en liet ze allemaal achter. Ik heb nog geweten dat hij heel veel voorsprong had. Hij was al gewassen en aangekleed tegen de anderen aankwamen. Hij stond te kijken aan de aankomst. Wel twintig minuten.”

Gaston Rebry had na zijn carrière een drukbezocht café in Wevelgem. Hij stierf in 1953, amper 48 jaar was hij. Het boek over Gaston Rebry is te koop bij de gemeente Ledegem en in het Wielermuseum van Roeselare.

(AD/BS)

Meer over dit onderwerp vanavond in het journaal van WTV.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier