Boek ‘Reuzen in de wind’ over windmolenpark in zee

Redactie KW

Vandaag is in Oostende het boek Reuzen in de wind voorgesteld. Het boek gaat over de bouw van het windmolenpark van C-power op de thorntonbank. C-power wil begin volgend jaar met de tweede fase van het windmolenpark starten.

Het verhaal van de reuzen in de wind begint twaalf jaar geleden met de moeizame opstart en de technische uitdagingen die aan het bouwen van een dergelijk groot windmolenpark op zee verbonden zijn. Het boek gaat de problemen niet uit de weg en geeft veel aandacht aan de mensen die een jarenlange strijd hebben geleverd om de reuzen te plaatsen.

“Ik heb veel bijgeleerd onder meer hoe zo’n dergelijk groot werk wordt gepland. Het is niet eenvoudig. Er was zeer grote aandacht voor kwaliteit, voor veiligheid. Elke actie op zee werd grondig voorbereid. Het was een aanneming die ongebruikelijk is in ons land”, zegt auteur Jan Strubbe.

Foto’s

Jan Strubbe is eredirecteur van de administratie waterwegen en zeewezen en volgde de gebeurtenissen op de voet. Het boek bevat uniek beeldmateriaal van fotografen Tom D’Haenens en Daniël de Kievith en van medewerkers van C-Power en Deme. “Als je door het boek leest, lees je het verhaal van mensen. Mensen die met groot materiaal de wind hebben moeten overwinnen. Eigenlijk zijn de echte reuzen de mannen die er achter staan”, zegt Filip Martens van C-power.

48 windmolens

Het boek komt er aan de vooravond van de start van de tweede fase. Er moeten nog 48 windmolens van 6,15 Megawatt worden gebouwd. Nu draaien er zes van 5 megawatt. Stof genoeg dus voor een eventueel tweede boek. Reuzen in de wind is uitgegeven bij Lannoo. (BDJ)

-Meer hierover vanavond in het nieuws op Focus vanaf 18 uur en stipt om 22 uur-

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier