Boek over bijna vergeten verzetsdaad in Diksmuide

Redactie KW

Trein van de Hoop’ beschrijft voor het eerst het bijzondere verhaal van een treinbevrijding in Diksmuide aan het eind van WO II. Honderden gevangenen op weg naar een concentratiekamp ontsnapten toen dankzij een opmerkelijke verzetsdaad aan een vreselijk lot.

Begin september 1944 raakt een goederentrein, volgestouwd met honderden gevangenen op weg naar een concentratiekamp, geblokkeerd in het station van Diksmuide. De bewakers halen de gevangenen uit de trein om ze te voet naar Brugge te doen stappen. Maar van zodra de groep door de straten van Diksmuide trekt, laten Diksmuidelingen gevangenen bij hen thuis naar binnen glippen. De bewakers laten daarop de rest van de gevangenen ook maar vrij. Zo ontsnappen honderden mensen aan een vreselijk lot.

Het verhaal dreigde echter vergeten te worden. André Gysel, Chris Vandewalle en Brecht Schotte gingen op onderzoek uit. Het resultaat is het boek ‘Trein van de Hoop’. Het wordt voorgesteld op zondag 16 september om 10.30 uur in het cc Kruispunt in Diksmuide.

Info en inschrijvingen voor de boekvoorstelling bij Stadsarchief Diksmuide, 051 51 91 42 – archief@stad.diksmuide.be.

Meer in Krant van West-Vlaanderen van vrijdag 14 september 2012.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier