Boek ‘Grens-Frontière’ voorgesteld

Redactie KW

In het gehucht Risquons-Tout net over de grens met Moeskroen is het boek ‘Grens Frontière’ voorgesteld.

Aanleiding is de 300ste verjaardag van de grens. Die kwam er in 1713 met het verdrag van Utrecht tussen het toenmalige Franse Koninkrijk en de Verenigde Koninklijke Nederlanden. Die grens van toen ligt er nog steeds en bakent nu ons land af met Frankrijk. In het boek ‘Grens Frontière’ tasten verschillende schrijvers de grens af.

De grens tussen Belgie en Frankrijk. Hier ligt Moeskroen met de schreeuwerige tabakswinkels. En dit is Risquons-Tout met z’n picon en hanengevechten. Een straat met twee talen, twee culturen en één grens. Die ligt er nu precies 300 jaar. Ons Erfdeel pakt daarom uit met het boek Grens Frontière en gaf opdracht aan Franse en Vlaamse schrijvers om de grens te verkennen. Anne Provoost schreef voor het eerst een autobiografisch verhaal over de schreve. De schreve als kras op haar huid en ziel. “Ik breng er ook een persoonlijk verhaal in van m’n neef die op de grens is opgegroeid en mij over de grens heeft gebracht en ook heeft leren kijken naar Frankrijk.”

Luuk Gruwez

Die neef is verongelukt toen hij 15 was. Hij laat bij Anne Provoost een ‘schreve’ na in haar herinnering. Luuk Gruwez heeft het over z’n overgrootmoeder die van Krombeke naar Steenvoorde trok om haar geliefde terug te vinden. “Zij stak de grens over bij Rattekot en dacht aan de jongen die op haar wachtte maar die ze nooit zal terugvinden. Zij was zwanger en heeft nooit de naam van de vader willen prijsgeven, waardoor haar nageslacht genoemd is naar haar: Gruwez.

Michiel Hendryckx heeft een portfolio over fysieke grensrelicten, douanekotjes en grensstenen. Maar ook fotografen Michaël Depestele en Stefan Vanfleteren hebben hun best gedaan om van het boek ook een mooi kijkfestijn te maken. Het boek Grens Frontière is uitgegeven door Ons Erfdeel.

(BS/KV)

Boek 'Grens-Frontière' voorgesteld

Bekijk hier de reportage

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier