Boek belicht rol inlichtingendiensten bij ondergang L&H

Redactie KW

Test-Aankoop & Deminor gaan de uitspraak in de zaak Lernout & Hauspie voorlopig niet aanvechten. Ze vonden wel tegenstrijdigheden in het arrest maar momenteel zijn verdere stappen juridisch niet mogelijk.

De belangenverenigingen vertegenwoordigen 10.000 beleggers en hopen op een schadevergoeding maar door de vrijspraak van de Dexia-bank is die kans erg klein. Intussen is er ook een nieuw boek uit over het fraudeproces.

“Top Secret” bespreekt de rol van internationale inlichtingendiensten in de zaak. René De Witte is financieel journalist en bijt zich al jaren vast in de zaak Lernout & Hauspie. Dat het bedrijf een lege doos was, zoals wel eens wordt beweerd, klopt niet, zegt de auteur. Hun technologie was bijzonder interessant voor de inlichtingendiensten bij afluisterpraktijken, maar ook daar liep het verkeerd.

Nooit onderzocht


René De Witte: “Het probleem was dat L&H niet meer meewerkte aan de Amerikaanse onderzoeksprogramma’s en ook investeerders zocht in het Midden-Oosten. Dat zag men in Amerika niet zitten. Dat technologie van Amerikaanse oorsprong en in Vlaamse handen naar het Midden-Oosten zou gaan, naar de vijand.”

De rol van de inlichtingendiensten is nooit onderzocht maar ligt niet rechtstreeks aan de basis van de ondergang, staat in het boek. Op het proces bleek dat het bedrijf fraudeerde om zo makkelijker investeerders aan te trekken.

Het boek “Lernout & Hauspie. Top Secret”, is uitgegeven bij Borgerhoff & Lamberigts.

(AD/BS)

Meer hierover in het nieuws op WTV vanaf 18u00.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier