Blokkade Westvlees opgeheven

Redactie KW

Een honderdtal varkensboeren heeft vanmorgen 5 uur lang de toegangswegen naar het slachthuis Westvlees in Westrozebeke geblokkeerd. Ze protesteerden tegen de te lage varkensprijzen die Westvlees, een belangrijke prijszetter, hen betaalt.

Onder druk van de actie kwamen Westvlees en de varkenshouders al overeen om de prijs met twee eurocent per kilo op te trekken. De blokkade werd omstreeks halftien opgeheven.

De varkenshouders vragen ook de oprichting van een prijzencommissie met leden uit de volledige voedselketen die in de toekomst voor een correctere prijszetting kunnen zorgen. Ook op dat vlak zijn er toegevingen.

“De marktprijzen voor varkens liggen al jaren te laag”, klinkt het bij Luc Van Dommelen, ondervoorzitter van het Algemeen Boerensyndicaat. “De afgelopen drie jaar moesten varkenshouders zonder enige inspraak in de prijsvorming verkopen onder de kostprijs. Dat betekent dat bijna iedereen in de sector bijkomende kredieten aan de bank moet vragen, achterstand van betalingen heeft. Zo kan het niet verder. We vragen gewoon een eerlijke prijs voor ons kwaliteitsvlees.”

Westvlees slacht wekelijks zo’n 22.000 varkens en produceert jaarlijks zo’n 95.000 ton vlees.

Uitgebreide versie in Krant van West-Vlaanderen (Editie De Weekbode Roeselare) van vrijdag 12 februari 2010.

Klik op VIDEO of kijk vanavond naar het journaal van WTV.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier