Bloedinzameling voor bier gaat gewoon door

Redactie KW

De bloedinzameling in Woumen mag dan toch doorgaan zoals gepland. Even zag het er naar uit dat de actie in het water zou vallen. Het Rode Kruis was er niet over te spreken dat een lokale vereniging bakken bier beloofde voor de eerste 100 mensen die bloed kwamen geven. Ze vreesden dat de bloedinzamelactie in een braspartij zou eindigen. Maar de plooien zijn nu gladgestreken.

Hilaire Sijoen organiseert al meer dan vijftig jaar de bloedinzameling in Woumen. Dit jaar krijgt hij de steun van de vrienden van café ‘t Rooneplezier. Om volk te lokken, geven ze een bak bier aan de eerste 100 bloedgevers. Maar er kwam protest vanuit onverwachte hoek, bij het Rode Kruis zelf.

Het Rode Kruis wil mensen aanmoedigen om bloed te geven, maar ze moeten dat belangeloos doen, zegt de organisatie en niet omdat ze een cadeau krijgen. Het Rode Kruis heeft ook liever dat bloedinzamelen niet geassocieerd wordt met alcohol.

Rode Kruis nu toch akkoord

Even zag het er naar uit dat het Rode Kruis de actie zou verbieden, maar nu de organisatie zeker is dat het bier niet ter plaatse wordt genuttigd, maar in de autokoffer verdwijnt, kan de inzamelactie toch doorgaan. Ze roept wel op om voortaan eerst met haar te overleggen, vooraleer een actie te organiseren. De bloedinzameling in Woumen vindt plaats op maandag 29 november in het Woumenhof.

(bs/jv)

Meer in het nieuws op Focus en WTV vanaf 18u00, en ook stipt om 22u00.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier