Bloedgeversfamilie siert affiches Rode Kruis

Redactie KW

De leden van de familie Marchand zijn bloedgevers in hart en nieren en daar zijn ze trots op. Daarom prijkt de familie Marchand op de nieuwe affiches van het Rode Kruis met de bedoeling nieuwe donoren aan te trekken.

„Kom samen met je familie bloedgeven” is de slogan die dit jaar op de affiches van het Rode Kruis staat. De slogan is de familie Marchand op het lijf geschreven. Maar liefst 15 leden van deze familie zijn trouwe bloedgevers.

Ontelbare bloedgiften
Het begon met André Marchand (81 jaar en 80 bloedgiften) en zijn vrouw Irma Germonpré (83 jaar en 70 bloedgiften). Ook zonen Freddy (55 jaar en 134 bloedgiften), Willy (45 jaar en 70 bloedgiften) en dochters Ginette (54 jaar en 105 bloedgiften), Yvette (45 jaar en 50 bloedgiften) en Linette (37 jaar en 25 bloedgiften) werden door de microbe gebeten. Dat is ook het geval voor hun partners Rita Dufour (56 jaar en 25 bloedgiften), Marijke Vanmaele (20 bloedgiften), André Dufour (60 jaar en evenveel bloedgiften) en Johan Declerck (46 jaar en 70 bloedgiften).
Ondertussen is de derde generatie bloedgevers ingezet met kleindochters Sabrina (30 jaar en 25 bloedgiften), Sandy (22 jaar en 18 bloedgiften) en Sharon (31 jaar en tien bloedgiften) en kleinzoon Denny (30 jaar en 6 bloedgiften).

„Onze vader heeft de Vriendenkring van de bloedgevers in Ettelgem mee helpen oprichten en is er jarenlang voorzitter van geweest. Zelf heeft hij zijn leven te danken aan bloeddonoren. Tijdens een maagoperatie heeft hij namelijk ooit 20 liter bloed nodig gehad. Was dat er niet geweest, dan leefde onze vader niet meer”, weet Freddy Marchand.

„Bloed geven is voor ons vanzelfsprekend. We doen het om andere mensen te helpen”, aldus Freddy.

Bloedvlekjes
De affiches met de kleurenfoto zijn op diverse openbare plaatsen, in scholen en ontmoetingsplaatsen opgehangen, dat zowel in Oudenburg en deelgemeenten als in Zandvoorde. Ook kreeg elke inwoner een folder in de bus.

„Dit jaar hebben we bovendien voor het eerst zogenaamde bloedvlekjes uitgedeeld in de scholen. Dat zijn bierviltjes met een ballon en de data van de inzamelingen. Zo hopen we nieuwe mensen aan te trekken”, vertelt Lorette Desmedt van de plaatselijke Rode Kruisafdeling.

Bloedinzamelingen
De eerste bloedinzameling is op dinsdag 25 november van 17 tot 20 uur in de Sint-Eligiuszaal in Ettelgem. Verder kan men op woensdag 3 december van 16 tot 20 uur terecht in de Zuidpoort in Oudenburg en op dinsdag 9 december van 17 tot 19 uur in de vrije basisschool in Westkerke.
(Maria Marchand)?

De Krant van West-Vlaanderen (Editie Zeewacht) van 20 november.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier