Blinckaertbos is grootste amfibiënoversteekplaats

Redactie KW

In 2009 werd voor de zesde maal door Natuurpunt Knokke-Heist en verschillende gemeentelijke diensten een amfibievriendelijk project georganiseerd aan het Blinckaertbos, in de Eikenlaan.

Hierbij werd de rand van het Koningsbos afgezet door de provinciale landschapswacht.

Op regelmatige afstand werden vervolgens emmers ingegraven, waarin uiteindelijk 972 padden en 1056 bruine kikkers terechtkwamen. Voor het eerst troffen de medewerkers ook een 13-tal kleine watersalamanders aan. Zeven weken lang stonden elke avond vrijwilligers op de bres om de dieren veilig naar de overkant te brengen.

Volgens natuurhistorisch secretaris Stefaan Brinckman mag dankzij de afrastering op zowel gemeentelijke als private grond de oversteekplaats in het Blinckaertbos tot de grootste in onze provincie gerekend worden, zeker voor de bruine kikker en de pad.

Natuurpunt heeft bij het gemeentebestuur wel aangedrongen om maatregelen te nemen tegen het stijgend aantal mountainbikers en quadrijders die ondanks het verbod in het Bosdecreet toch nog altijd dwars door het Blinckaertduinbos en het Koningsbos rijden, en zo veel slachtoffers maken onder de amfibiepopulatie. In samenwerking met de Lokale Politie zal het gemeentebestuur onderzoeken hoe de toegankelijkheid van het bos tijdens de amfibietrek beter gecontroleerd en/of aangeduid kan worden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier