Blijvend protest tegen plannen heraanleg N8

Redactie KW

De plannen voor de heraanleg van de N8 tussen Ieper en Veurne blijven voor protest zorgen. De oppositie in Alveringem is radicaal tegen en pleit voor de doortrekking van de A19. De oppositie is ook niet te spreken over de aanpak van het gemeentebestuur dat de bevolking niet raadpleegt en geen inspraak duldt. In Vleteren is dat anders. Het gemeentebestuur organiseerde een bewonersvergadering en riep bevolking op om protestbrieven te schrijven. Die worden opgestuurd naar Brussel.

A19 ja! Het bord staat hier sinds gisteren en is overduidelijk. Walter Verplancke uit Alveringem is tegen de huidige plannen om de N8 tussen Veurne en Woesten te verbreden. Hij zou onteigend worden en een stuk van zijn tuin kwijt spelen. “Het is een plan voor de prullenmand in feite. Het is een plan voor de prullenmand en niks anders”, zegt Walter Verplancke.

De doortrekking van de A19 is volgens Walter de beste oplossing, voor iedereen. Ook de oppositie van Alveringem is radicaal tegen de verbreding van de N8 en de bypass rond Hoogstade. Burgemeester Liefooghe van Alveringem wijst er op dat de Vlaamse regering vorig jaar al besliste dat de doortrekking van de A 19 er niet komt. Het schepencollege moet zijn opmerkingen op het huidige traject nog formuleren.

Omwonenden kregen onlangs een folder in de bus van de Vlaamse overheid over de stand van zaken, maar ook die moet het ontgelden. Oogt mooi, maar brengt geen duidelijkheid. Pure propaganda vanwege minister Hilde Crevits, klinkt het.

Ook even verderop in Vleteren alleen maar protest tegen de plannen. Hier zouden 4 tot 5 procent van de bewoners onteigend worden. “Sedert dat we plannen gezien hebben is dat een ware catastrofe voor Vleteren. Sommige mensen zijn er ziek van. Dat wordt voor sommige mensen een sociaal drama”, klinkt het bij burgemeester Willy Mostaert.

Tijdens een bewonersvergadering verzamelde het gemeentebestuur 500 protestbrieven. Die worden samen met het advies van de gemeenten meegestuurd naar Brussel.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier