Blankenbergse kinderen leren Frans met gebaren

Redactie KW

De Franse taal is voor veel Vlamingen, klein én groot, een struikelblok. Nochtans krijgt iedereen van z’n tiende tot z’n achttiende Franse les, op school. Maar daar blijft vaak bitter weinig van hangen. In Blankenberge loopt sinds dit schooljaar een pilootproject om leerlingen eerste middelbaar Frans te leren, én te laten onthouden. Een beproefde methode uit Canada, met gebarentaal, die wereldwijd succesvol blijkt.

Frans met gebarentaal, zo kan je de les van Dominique Willems omschrijven. Zij is de enige in ons land die het Canadese AIM-systeem kent en toepast, nadat ze het leerde kennen in Nederland. De lesmethode met gebarentaal en veel beweging, verloopt veel minder statisch dan een gewone les, en ook dat zorgt voor grotere betrokkenheid bij de leerlingen. Het systeem is aan een grote opmars bezig in Nederland, en kan in principe voor elke taal worden toegepast, zegt Dominique Willems.

Vlaams minister van Onderwijs Pascal Smet liet eerder dit schooljaar horen dat Engels misschien de tweede taal moet worden in het middelbaar onderwijs. Vanmiddag was er iemand van het kabinet bij de les aanwezig, om deze manier van lesgeven te ontdekken.

(jv/md)

Meer in het nieuws op Focus vanaf 18u00, en ook stipt om 22u00.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier