Blankenbergenaar heeft opmerkelijke kerstversiering

Redactie KW

Sneeuw, Ijsberen en een Eskimo te midden van kerstverlichting, dat tafereel vult de oprit van Blankenbergenaar Gaston Sampson. De man maakt jaarlijks een waar kunstwerk van z’n kerstversiering. En daarvoor houden mensen speciaal halt. Maar Gaston zelf kijkt dezer dagen niet voortdurend naar zijn werk, nee hij is al opnieuw bezig aan het ontwerp voor volgend jaar.

Gaston Sampson was jarenlang hoofd van de redders in Blankenberge. Sinds zijn pensioen vond hij een nieuwe bezigheid: zijn huis origineel aankleden met kerst.

“Ik heb zo toch een bepaald gevoel in de kerstperiode. Er is inderdaad de boodschap van vrede, maar bij mij werkt het ook op mijn gemoed. Ik vind dat een prachtige tijd de kerstperiode.”

Dit jaar wil hij de mensen een geweten schoppen. Sampson die als strandjutter zelf veel in de natuur van de kust vertoeft maakt zich zorgen over de aarde.

” Ik kijk ook veel naar documentaires. Laatst zakte men af in een kloof op de noordpool. Die gletsjer was meer dan 300 meter diep. Stel je maar es voor als dat begint de smelten, waar zal die enorme hoeveelheid water terechtkomen? Wij zitten hier aan de kust en wees maar zeker dat wij ook prijs zullen hebben.”

De buren zijn de knutselwerken bij Gaston intussen al gewoon. En Gaston…. die doet intussen naarstig voort aan zijn tafereel voor volgend jaar. Het thema in Primeur: Blankenberge anno winter 2050. Het onderste deel van de pier krijgt al vorm.

“Ik zou bijvoorbeeld willen dat men de pier en het staketsel verbindt met piloenen tussen de golfbrekers en dat daar dan wagentjes over de zee gaan, een soort teleferiek dus. Bij stormweer zou dat echt een attractie zijn. En volgend jaar wil je dat hier in het klein bouwen? Ja, ik zou zo de aanzet willen geven aan het stadsbestuur voor die veranderingen.”

En zo zie je maar tot wat het bouwen van carnavalswagens, wat Gaston van na de oorlog tot in de jaren tachtig deed, kan leiden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier