Blankenberge uitvalsbasis voor bootexcursies naar windmolenparken

Redactie KW

Over twee jaar wil de haven van Blankenberge een toeristische uitvalsbasis zijn voor bootexcursies naar de windmolenparken op zee. Op de grote zandbanken ruim 20 kilometer voor de kust komen honderden windturbines. Blankenberge is de toeristische haven die het dichtst bij de parken ligt en dat biedt mogelijkheden. Er is ook een simulatie gemaakt van hoe het zicht op zee op termijn zal veranderen.

Volgens de computersimulaties is dit de huidige situatie met de zes windturbines van C-Power. Alleen bij heel goed weer zijn ze met het blote oog van op heel wat plaatsen aan onze kust duidelijk te zien. Het gaat om turbines van 150 meter hoog.

Over enkele jaren zou het er voor de kust van Blankenberge zo uitzien: Op de recent vergunde Norther-zone, dichtst bij de kust van Blankenberge worden 86 turbines ingeplant. Het is een uurtje varen vanuit de jachthaven van Blankenberge. Een troef die de badplaats volop wil uitspelen.

Ondanks die kansen blijft Blankenberge ook stilstaan bij mogelijke problemen met de parken. Het risico op aanvaringen tussen schepen en de honderden turbinesokkels neemt toe. Klachten van visuele vervuiling van de horizon behoren volgens Blankenberge tot het verleden. (SK)

Meer nieuws op Focus vanaf 18u00.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier