Blankenberge en Izegem zoeken andere en meerdere bestemmingen voor kerken

Redactie KW

MET VIDEO – Blankenberge en Izegem hebben besloten om ernstig na te denken over wat ze zullen aanvangen met de kerken in hun gemeente. Ze denken niet alleen aan sluiting, maar ook aan -een al dan niet gedeeltelijke- herbestemming. Het is de Vlaamse Regering die onder impuls van minister Geert Bourgeois afgelopen juni de discussie heeft geopend.

In de kustgemeente Blankenberge vind je drie van de zowat 1800 Vlaamse kerken. Blankenberge hoest jaarlijks meer dan 100.000 euro op voor de exploitatiekosten en dat is nog zonder grote renovaties. Gisteravond heeft het schepencollege beslist dat kerken voor meer gebruikt moeten worden dan enkel voor de mis.

Izegem

In Izegem is de kwestie ook aan bod gekomen in het schepencollege. Daar betaalt de stad jaarlijks 400.000 euro voor de kerken. Als het van het stadsbestuur alleen afhangt zouden er maar vier van de zeven kerken open blijven.

Minder kerkgangers

Almaar minder mensen gaan naar de mis en de kosten voor het onderhoud en de restauraties lopen op. Slechts vijf procent van de bevolking gaat nog naar de mis. Het ziet er op korte termijn niet naar uit dat het kerkbezoek weer zal toenemen.

Blankenberge en Izegem zoeken andere en meerdere bestemmingen voor kerken

Bekijk hier de reportage

(BS/SK)

Meer hierover in de journaals van FOCUS en WTV.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier