Bisschop Roger Vangheluwe bekent kindermisbruik (UPDATE 5)

Redactie KW

De Brugse bisschop Roger Vangheluwe (74) heeft ontslag genomen. Hij bekent dat hij een jongen seksueel heeft misbruikt, zo blijkt uit een schriftelijke verklaring van Vangheluwe die vrijdag werd voorgelezen op een persconferentie. Het gaat om jarenlang misbruik van een minderjarige. De feiten begonnen meer dan 25 jaar geleden, nog voor Vangheluwe bisschop was.

Verklaring

“Toen ik nog geen bisschop was en ook nog enige tijd daarna heb ik een jongen uit een bevriende omgeving seksueel misbruikt. Tijdens de voorbije decennia heb ik dit herhaaldelijk bekend tegenover hem en zijn familie en om vergeving gevraagd, maar zowel bij hem als bij mij komt er geen genezing”, aldus Vangheluwe in de verklaring.”Door de mediastorm van de laatste weken is het trauma weer sterker geworden. Het is niet langer meer houdbaar. Ik heb paus Benedictus XVI mijn ontslag aangeboden als bisschop van Brugge. Dat werd deze
vrijdag aanvaard”, besluit Vangheluwe, die zich terugtrekt voor verdere bezinning.

Zwarte bladzijde

Een erg geëmotioneerde aartsbisschop Léonard, die sprak van een zwarte dag voor de Belgische kerk, zegt te hopen dat deze zaak de bisschoppen en vooral de priesters in dit land niet ten onrechte in hun geheel in diskrediet zal brengen. Hij benadrukte dat de Belgische kerk met het ontslag van de bisschop van Brugge en de organisatie van de persconferentie “resoluut een bladzijde wil omdraaien uit een niet eens zo ver verleden, waar stilte of doofpot verkozen werden.”

Een neef van de bisschop?

Voorlopig onbevestigde berichten hebben het over een neef die nu 42 jaar is, een zoon van de broer van de bisschop. Die man is ook een broer van Ishtarfrontman Michel Vangheluwe, maar die wou liever niks kwijt over de zaak. “Dit is sowieso pijnlijk voor de kerk, de familie en de betrokkenen”, aldus Michel Vangheluwe in een korte telefonische reactie. “Ik wens er dan ook geen verdere verklaringen over te doen…”

Bisdom “geschokt”

In een tweede mededeling liet Peter Rossel, woordvoerder van het bisdom Brugge weten dat de gebeurtenissen ‘onbegrijpelijk zijn voor de directe medewerkers van Roger Vangheluwe.’ De entourage is volgens hem ‘Verrast, geschokt en ontredderd’. …

>> Zie ook het studiogesprek van 1 februari 2010. Vangheluwe was toen 25 jaar bisschop.

(FV/BS/Belga)

Uitgebreide versie in Krant van West-Vlaanderen van vrijdag 30 april 2010

Vanavond ook in het journaal van Focus-WTV, vanaf 18 uur en ook stipt om 22 uur.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier