Bisschop De Kesel van Brugge verrast door aftreden Paus Benedictus

Redactie KW

Paus Benedictus de 16de houdt er eind deze maand mee op.

Gezondheidsproblemen liggen naar eigen zeggen aan de basis van die uitzonderlijke beslissing. Normaal gezien blijft de Paus in de Heilige Stoel tot aan zijn dood. Benedictus is 85 jaar en leidde de Katholieke Kerk sinds 2005. Het nieuws van het aftreden komt als een totale verrassing, ook voor de bisschop van Brugge, Jozef De Kesel :” De man is 85 jaar en het is toch een zeer zware verantwoordelijkheid. En zijn gezondheid is toch niet meer zo goed. Ik ben verrast, maar ook vol begrip”.

Controversieel

Joseph Ratzinger of Benedictus de 16de was in 2005 de opvolger van Johannes Paulus de 2de. Hij stond bekend als een conservatieve Paus, die zich liet opmerken met controversiële uitspraken over abortus en homoseksualiteit. “78 jaar was hij toen hij Paus werd, dan ben je wie je bent, dan kan je niet veel meer veranderen. Je hebt je temperament, je houding”, zegt bisschop De Kesel. “Maar ik zou toch ook niet durven zeggen dat het vanuit die mentaliteit allemaal verkeerd was”.

Continent

Een conclaaf van kardinalen beslist over de aanstelling van een nieuwe Paus. Tegen eind maart wordt er witte rook verwacht. “Ik hoop dat het een open man is. Dat het een man is die goed de problemen ziet. Misschien eens iemand van een ander continent. Een Latijns-Amerikaan of een Afrikaan. Ik denk toch wel voor de Kerk dat het goed zou zijn dat we van het imago afraken dat we louter een Westerse aangelegenheid zijn”, besluit de bisschop.

(D.V./A.D.)

Bisschop De Kesel van Brugge verrast door aftreden Paus Benedictus

Bekijk hier de reportage

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier