Bisschop De Kesel: “Problemen niet oplossen met meer gelovigen”

© BELGA
Redactie KW

Aan de vooravond van Pasen pleit monseigneur Jozef De Kesel in Krant van West-Vlaanderen voor een andere visie binnen de Kerk.

“Het is niet omdat we de Kerk moderniseren, dat de mensen ook zullen terugkeren”, zegt monseingeur Jozef De Kesel in Krant van West-Vlaanderen. Tegelijkertijd stelt hij vragen bij de positie van de katholieke Kerk. “We gaan onze problemen niet oplossen met meer personeel of meer gelovigen. Het gaat veel dieper.”

De bisschop van Brugge pleit voor een ándere Kerk. “We moeten onze plaats kennen en onze structuur en infrastructuur daaraan aanpassen. Nu zeggen dat we zoveel mogelijk plaatsen moeten opvullen met leken of priesters laten trouwen, is blind blijven voor de echte problemen.”

Afscheid nemen

De Kesel suggereert ook een voorbeeld te zullen nemen aan paus Benedictus XVI, die onverwacht afscheid nam. “Ik vraag mezelf ook af en toe af hoelang ik dit nog wil doen. Maar ik ben daar nog niet aan toe. Het canoniek recht zegt dat ik op 75 sowieso met pensioen moet, maar nu is het nog te vroeg. Ik heb mijn opdracht nog maar pas aanvaard. Maar nog tien jaar? Da’s lang, hé…”

Lees het volledige interview in Krant van West-Vlaanderen van deze week.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier