Bisschop De Kesel maakt kennis met 800 priesters en pastorale medewerkers

Redactie KW

In de Sint-Pieterskerk in Torhout woonden zo’n 800 mensen het oriëntatiefeest bij. Dat is de start van het nieuwe werkjaar voor alle priesters en pastorale medewerkers uit het bisdom Brugge. Voor bisschop Jozef De Kesel is het een eerste kennismaking na zijn aanstelling ruim 2 maanden geleden.

Voor de nieuwe bisschop is het oriëntatiefeest zijn vuurdoop. Hier maakt hij kennis met iedereen die zich in zijn bisdom inzet voor de kerk en het geloof. Jozef De Kesel geeft hier de aanzet voor een pastoraal werkjaar over de sacramenten. Dat is geen makkelijke opdracht met alle schandalen rond oud-bisschop Vangheluwe. “Dat is heel moeilijk voor mij om te zeggen wat hij moet doen. Er is een vraag gesteld door professor Torfs. Zou hij niet moeten tot de lekenstaat herleid worden, ik denk dat hij dat zelf moet bekijken. Dat is niet aan mij om te zeggen”, zegt bisschop Jozef De Kesel.

Heilig vuur

Zo’n oriëntatiefeest heeft veel weg van een drukke vakbeurs met tientallen stalletjes. Hier zijn het de verschillende diocesane diensten en pastorale centra die hun boodschap proberen over te brengen. Maar bij veel medewerkers brandt het heilig vuur op een klein pitje. “Iedereen en om het even wie wordt nu vereenzelvigd met één persoon die in het daglicht wordt gesteld om wat hij heeft gedaan. Ik vind dat spijtig”, zegt Anne Moerman van gezinspastoraal.

Bedrogen

Het vertrouwen is geschonden. Dat geldt ook voor de medewerkers van Pax Christi die in Torhout hun weekendcursus Constructieve Alternatieven voor Geweld aanprezen.

“We voelen ons bedrogen zeker met wat er is gebeurd in ons eigen bisdom. Maar het is een stimulans op het moment dat het geweld bekend is. Je kunt dan ook oproepen om er op een goeie manier mee om te gaan. Het erkennen wat er is gebeurd en de regels van de vergeving en de verzoening. Dat zijn geen dingen die door een dader kunnen afgedwongen worden”, zegt Jan Vanden Berghe van Pax Christi.

Bisschopshuis

Volgens Jozef De Kesel kan het nog een poos duren voor de crisis in het bisdom is weg geëbd. Zijn bisschopshuis staat open voor iedereen die met vragen zit. (BV)

-Meer hierover vanavond in het nieuws op Focus-WTV vanaf 18 uur-

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier