Bisdom roept eigenaars op om panden open te stellen voor mensen in nood

Redactie KW

Het bisdom Brugge doet een oproep naar eigenaars van woningen of appartementen om hun gebouwen niet leeg te laten staan, maar die tegen een schappelijke prijs aan te bieden aan mensen die het moeilijk hebben. Met zijn Betlehemproject wil het bisdom een soort brugfunctie spelen tussen eigenaars en mensen in nood. Het richt zijn vraag niet alleen tot particulieren, maar ook tot kerkfabrieken en kloosterordes.

De vzw De Bremstruik uit Roeselare heeft het initiatief van het bisdom niet afgewacht. Sinds twee jaar heeft zij in een deel van het oude klooster van de paters redemptoristen 4 woningen ingericht. Mensen in nood kunnen er tijdelijk terecht tegen een heel betaalbare prijs. Volgens Maria Seurinck van de vzw is de nood aan betaalbare woningen bijzonder groot, zeker voor groepen als ex-gedetineerden, allochtonen en grote gezinnen. Zij juicht het initiatief van het bisdom dan ook toe. De kritiek dat het net vooral kloosterordes zijn die veel kamers hebben die leeg staan en er niets mee doen, wuift de vzw weg.

Geen sociaal verhuurkantoor

Met het Betlehemproject wil het bisdom niet de taak van sociaal verhuurkantoor gaan spelen, het wil alleen eigenaars aansporen om leegstaande gebouwen beschikbaar te stellen voor mensen in nood. Het wil ook helpen om vraag en aanbod beter op elkaar af te stemmen.

Bisdom roept eigenaars op om panden open te stellen voor mensen in nood

Bekijk hier de reportage

(B.S./A.D.)

Meer vanavond in het nieuws op Focus & WTV vanaf 18u00

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier