Biomassacentrale komt op Evolis in Kortrijk

Redactie KW

Het Kortrijkse technologiepark Evolis wil een tweede zone, Evolis 2, opstarten. Op het huidige bedrijvenpark langs de E17 komt een biomassacentrale, om het groene imago nog sterker te benadrukken.

Twee bedrijven, AVC en Tonickx, zijn al gevestigd op Evolis en twee andere bedrijven, Trustteam uit Marke en Spica uit Heule, hebben hun komst gemeld. Een tiental andere dossiers zitten in de pijplijn, waaronder de bouw van een biomassacentrale. De intercommunale Leiedal heeft een soort voorakkoord met Electrawinds voor de bouw van zo’n centrale. De start van de werken hangt echter af van de technologie.

Warmterest

Karel Dabaere van Leiedal : ” Dat is iets minder evident dan we dachten in die zin dat er in een biomassacentrale elektriciteit wordt opgewerkt maar ook warmte. En de vraag is: wat doe je met die warmte?” De bedoeling is om die warmte maximaal te recupereren en vervolgens ook te valoriseren. Electrawinds moet daar nu een technisch antwoord op vinden”.

In afwachting maakt Leiedal werk van de aanleg van een Evolis 2. Evolis opende in 2008, en profileert zich graag als het groenste bedrijvenpark van Vlaanderen.

Biomassacentrale komt op Evolis in Kortrijk

Bekijk hier de reportage

(K.C./A.D.)

Meer vanavond in het nieuws vanaf 18u00

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier