Bijzondere werkhonden op internationaal congres

In Ieper zijn 250 specialisten uit 26 landen bijeen voor een internationaal congres over werkhonden.
Redactie KW

In Ieper zijn 250 specialisten uit 26 landen bijeen voor een internationaal congres over werkhonden. Dat zijn honden die opgeleid zijn om mensen te helpen bij speur- of bewakingsopdrachten. Door hun scherpe reukzin zoeken ze bijvoorbeeld naar explosieven, geld of drugs. Vanmorgen toonden de honden hun bijzonder talent op de terreinen van de legerkazerne.

Enna is een Mechelse Herder die op de luchthaven van Zaventem werkt. Zij zoekt er naar explosieven bij de bagage. “Zij gaan dus de container in. Vanaf het moment dat zij de geur hebben, gaan ze zitten. En dan wordt de volledige container leeggemaakt. Zoals u hier gezien hebt, zetten ze dus alles op een rij. Dan passeren we met de hond en dan neemt ze de specifieke doos eruit”, Gerda Boey, Securitas Transport Aviation Security.

De zware training maakt de honden heel duur. Voor een getrainde hond betaal je al vlug tussen de 10 en de 15.000 euro.

Op het congres zijn ook brandweermannen uit Parijs, met hun speurhonden die zoeken naar slachtoffers. De enige reden waarom de hond dit doet, is zijn drang om te spelen. “Als een hond dolgraag zoekt en speelt met een balletje, dan kan je die als speurhond africhten. Op welke geur dan ook: drugs, geld, explosieven, mensen of eventueel lijken. Als een hond geschikt is als speurhond, kan hij om het even welke geur worden aangeleerd”, zegt Miguel Stevens van de International Working Dog Conference.

Nieuw is dat honden ook in de medische wereld hun diensten bijwijzen, voor mensen met suikerziekte bijvoorbeeld. “Als hun suikerspiegel te laag komt, dan merkt de hond dat vooraleer de patiënt het zelf weet. Zo kan de hond de patiënt verwittigen. Zo kan hij een controle uitoefenen, de nodige medicatie nemen en vermijden dat hij in coma valt. Er zijn honden die afgericht zijn om prostaatkanker te ontdekken. Niet bij de persoon zelf, maar in urinestalen. In een zeer vroeg stadium zodanig dat ook daar terug mensenlevens worden gered”, klinkt het.

Het is de eerste keer dat het congres over de werkhonden in Europa plaatsvindt. Een hele eer, voor een Kattenstad als Ieper.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier