Bijna vijfde meer mensen in armoede in Brugge in 2009

Redactie KW

Het aantal mensen in Brugge dat in armoede leeft, is in 2009 met bijna een vijfde gestegen. Dat heeft OCMW-voorzitter Frank Vandevoorde (sp.a) gezegd naar aanleiding van de voorstelling van het jaarverslag van het OCMW. “Het aantal dossiers van schuldbemiddeling is met 17 procent gestegen”, vertelt Vandevoorde.

Tussen 13.000 en 14.000

“Vermoedelijk doet de crisis een tendens die de voorbije jaren startte, versnelt doorzetten.” Hoeveel mensen in Brugge in armoede leven, is volgens de OCMW-voorzitter moeilijk exact in te schatten. “Wie een inkomen heeft lager dan 60 procent van de mediaan van het inkomen in Vlaanderen, riskeert in armoede terecht komen”, vertelt Vandevoorde. “Afgaand op het gemiddelde in Vlaanderen zouden in Brugge tussen de 13.000 en 14.000 mensen een
risico lopen. Zoveel dossiers hebben we niet. Want naast de mensen met een leefloon, zijn er ook die leven van andere uitkeringen zoals de werkloosheids- of ziekte- en invaliditeitsuitkeringen. Bij ons cliënteel is de stijging alvast opmerkelijk.”

Budgetmeter

Behalve het aantal dossiers van schuldbemiddeling is ook het aantal cliënten voor trajectbegeleiding en het aantal gebruikers van een budgetmeter voor gas- en elektriciteit aanzienlijk toegenomen.
“Ik stel vast dat bij ons cliënteel ook veel tweeverdieners zitten”,
zegt Vandevoorde. “Als een van hen werkloos wordt, kunnen ze al snel hun woning niet meer afbetalen en raken ze in de schulden en in de armoede.” (Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier