Bijkomende straf voor Pol Hauspie in zaak FLV Fund

Redactie KW

De rechtbank van Ieper heeft in de zaak FLV Fund, een nevendossier L&H, Pol Hauspie opsschorting van straf verleend. Medebeklaagde Philip Vermeulen is vrijgesproken. Alleen de Koreaan Seo Chu Chul kreeg een straf. Twee burgerlijke partijen krijgen een schadevergoeding van in totaal meer dan 700.000 euro.

De zaak draaide rond een kapitaalverhoging van FLV Fund, waarmee volgens het openbaar ministerie geknoeid werd om de aantrekkelijkheid van het fonds bij potentiële investeerders op te krikken. Pol Hauspie, het FLV Fund, zijn gewezen directeur Philip Vermeulen en de Koreaan Chu Chul Seo werden daarbij ter verantwoording geroepen voor koersmanipulatie, emissieberoep en poging tot oplichting.

fictieve geldschieter

FLV werd in de rand van L&H opgericht en trok in mei 2000 naar Korea voor investeerders. Er werd een geldschieter gevonden, maar die bleek later fictief te zijn. Een som van 30 miljoen euro bleek afkomstig van Seo, toen topman van L&H Korea. Seo leende dat geld bij een bank, maar kon het niet terugbetalen. Uiteindelijk verdween het FLV Fund.

Het parket dagvaardde de vier beklaagden omdat ze zouden hebben voorgewend dat 30 miljoen van het ingezamelde geld afkomstig zou zijn van een reeks onafhankelijke investeerders in Zuid-Oost-Azie. De rechter gaf Pol Hauspie opschorting van straf omdat er sprake is van eenheid van opzet. Eerder veroordeelde het hof van beroep in Gent Hauspie al in het hoofddossier L&H.

Alleen Koreaan gestraft

Net als in Gent werd Philip Vermeulen ook nu vrijgesproken, maar in tegenstelling tot in Gent niet omwille van procedurele redenen, maar ten gronde. Ook het FLV Fund gaat vrijuit. Alleen de Koreaan, die verstek liet gaan, krijgt een straf van twee jaar met uitstel en een geldboete. Pol Hauspie en de Koreaan Seo Chu Chul moeten samen meer dan 700.000 euro betalen aan twee burgerlijke partijen. Ook moeten beiden de kosten van de rechtszaak dragen, in totaal 24.379 euro.

(jv/belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier