‘Big Mother’ controleert rusthuiskamer van de toekomst in Poperinge

Redactie KW

De kamer in een zorgcentrum moet er niet als een ziekenkamer maar als een woonkamer uitzien. Bij Boone in Poperinge nv, gespecialiseerd in opklapbedden in kasten, bouwen ze mee aan een hypermoderne kamer voor mensen die niet meer kunnen wonen zonder bijkomende zorg. De kamer is uitgerust met de modernste snufjes. Professor Chantal Van Audenhove van de KULeuven: “De kwaliteitseisen van de senioren worden steeds groter. Ze willen zoveel mogelijk op hun eigen dagritme thuis blijven wonen. De zorgbehoefte mag niet weggemoffeld worden. We moeten veiligheid en geborgenheid creëren.”

Precies omwille van de huiselijkheid, kan het bed opgeklapt worden, bijvoorbeeld voor demente patiënten. In de vloer zit bovendien een detectiesysteem ingebouwd, waardoor voor dementen kan bepaald worden hoe ver ze mogen komen in het gebouw. Als de demente patiënt gaat wandelen, sluiten de zones waar hij niet mag komen, automatisch af.

Vastgebonden

“Big mother noemen we het hier”, zegt Jan Van Hecke van Boone nv die het initiatief nam voor de ontwikkeling van de ‘zorgkamer van de toekomst’. “Big brother, maar dan met goeie bedoelingen. Het is beter dat een demente patiënt gevolgd wordt in zijn doen en laten, dan dat hij wordt vastgebonden. We willen respect voor oudere mensen en dus ook hun keuzes proberen te respecteren.”

(AHP)

Meer in Krant van West-Vlaanderen

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier