‘Big Jump’ ook op diverse plaatsen in West-Vlaanderen: maar geen watersprong in Reninge

Redactie KW

Op 193 plaatsen van Finland tot in Zuid-Spanje sprongen duizenden mensen vanmiddag in kanalen en rivieren om aandacht te vragen voor proper en levendig water. Het jaarlijkse initiatief is de zogenoemde Big Jump.

Ook in Kortrijk, in het Kanaal Bossuit-Kortrijk, stonden de mensen vanmiddag te popelen om erin te duiken. Stipt om drie uur sprongen zo’n 98 echte waterratten in het Kanaal. Vlak voor de ‘watersprong’ viel er in Kortrijk nog een fikse regenbui, maar dat kon de waterpret niet bederven.

Merkem

Onder een zwarte hemel en doorspekt met fikse regenbuien werd ook dit jaar gesprongen voor proper water aan Knokke Brug, het zogenoemde driegemeentenpunt Reninge, Merkem en Nieuwkapelle. Vooraf waren al 120 personen ingeschreven, het werd bang afwachten of er ook zovelen de regen zouden trotseren.

Geen watersprong

Om 11 uur deze voormiddag werd beslist niet in het water te springen om twee redenen. Het was niet veilig om te springen door de grote stroming die op het water stond. Ten tweede was de kwaliteit van het water niet optimaal ; door de grote regenval van de laatste dagen kwam een golf onfris water, vanuit richting Ieper naar Diksmuide aangedreven. Tegen 15 uur waren toch maar liefst 150 mensen komen opdagen om te springen. Het werd dit jaar dus een alternatieve sprong : niet in het water maar vanop de talud die de IJzer symboliseert naar de weide.

KSA Lo verdiende niet alleen de prijs voor de grootste deelnemende vereniging maar won ook nog eens de prijs voor de ludiekst ver(ge)klede groep.

Tegen 2015 zouden alle waterlopen een goede ecologische toestand moeten hebben volgens de Europese afspraken. De waterkwaliteit in de regio heeft al een hele weg afgelegd.

Big Jump is een initiatief van het European Rivers Network en wordt in Vlaanderen georganiseerd door Natuurpunt, Green vzw en Bond Beter Leefmilieu. (SV,KB, AC, WB, foto’s WB en AC)

Meer vanavond vanaf 18.30u op Focus en WTV en in Krant van West-Vlaanderen, editie Kortrijks Handelsblad.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier